Αξιολόγηση των μαθητών
Η αξιολόγηση των μαθητών έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση της διαδικασίας και γενικότερα της λειτουργίας της σχολικής μονάδας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διδακτικής - μαθησιακής διαδικασίας. Η αξιολόγηση οφείλει να συνδυάζει ποικίλες μορφές και τεχνικές. Στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε σχολική μονάδα εφαρμόζονται:
- Η διαγνωστική αξιολόγηση, στην αρχή κάθε σχολικού έτους που έχει σκοπό να καταγράψει τις ήδη κατεκτημένες γνώσεις των μαθητών του τμήματος και να συμβάλλει στον ετήσιο σχεδιασμό του εκπαιδευτικού
- Η διαμορφωτική αξιολόγηση κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους που έχει σκοπό να προσδιορίσει τον βαθμό επιτυχίας των στόχων της διδακτικής διαδικασίας, όπως αυτοί καθορίζονται από τα ισχύοντα προγράμματα σπουδών των αντίστοιχων μαθημάτων και τελικά να στηρίξει την προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων για την επίτευξη των παραπάνω στόχων
- Τέλος, η έγκυρη, αξιόπιστη, αντικειμενική και αδιάβλητη αποτίμηση των γνώσεων, των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών επιτυγχάνεται μέσω της τελικής αξιολόγησης.
Χαρακτηρισμός των διδασκόμενων μαθημάτων στο γενικό λύκειο
Σύμφωνα με τον νόμο 4547/2018, η φοίτηση τόσο στα ημερήσια όσο και στα εσπερινά Λύκεια είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄.
Τα μαθήματα της Α΄ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Α΄ τάξης του εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε 2 ομάδες (ΥΑ 102474/Δ2/20-08-2021):
- Η ομάδα Α περιλαμβάνει τα μαθήματα γενικής παιδείας που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις και είναι τα εξής:
- Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία και Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
- Μαθηματικά (Άλγεβρα και Γεωμετρία)
- Ιστορία
- Φυσικές Επιστήμες (μόνο οι κλάδοι Φυσική και Χημεία)
- Αγγλικά.
- Η ομάδα Β΄περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα γενικής παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.
Τα μαθήματα της Β΄ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου και της Β΄ τάξης εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε 2 ομάδες (ΥΑ 102474/Δ2/20-08-2021):
- Η ομάδα Α΄περιλαμβάνει τα μαθήματα γενικής παιδείας που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις και είναι τα εξής:
- Ελληνική Γλώσσα (μόνο οι κλάδος Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία)
- Ιστορία
- Φυσικές Επιστήμες (μόνο ο κλάδος Βιολογία)
- Μαθηματικά (μόνο ο κλάδος Άλγεβρα)
- Αγγλικά.
Εκτός από τα ανωτέρω μαθήματα γενικής παιδείας, η ομάδα Α΄ περιλαμβάνει και τα μαθήματα ομάδων προσανατολισμού.
- Η ομάδα Β΄περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα γενικής παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις.
Τα μαθήματα της Γ΄ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε 2 ομάδες:
- Η ομάδα Α΄ περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας που εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις και είναι τα εξής:
- Νέα Ελληνικά (με κλάδους τη Νεοελληνική γλώσσα και τη Νεοελληνική λογοτεχνία σε τρίωρη συνεξέταση)
- Μαθηματικά για τους μαθητές της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών.
- Ιστορία για τις υπόλοιπες ομάδες προσανατολισμού
Εκτός από τα ανωτέρω μαθήματα γενικής παιδείας, η ομάδα Α΄ περιλαμβάνει και τα μαθήματα ομάδων προσανατολισμού, που επίσης εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις.
- Η ομάδα Β΄ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα γενικής παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις.
Τα μαθήματα της Γ' τάξης εσπερινού Γενικού Λυκείου κατανέμονται σε 2 ομάδες:
- Η ομάδα Α΄ περιλαμβάνει τα μαθήματα γενικής παιδείας που εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις και είναι τα εξής:
- Νεοελληνική γλώσσα και Νεοελληνική λογοτεχνία
- Μαθηματικά για τους μαθητές της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών.
- Ιστορία μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.
Εκτός από τα ανωτέρω μαθήματα γενικής παιδείας, η ομάδα Α΄ περιλαμβάνει και τα μαθήματα ομάδων προσανατολισμού που επίσης εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις.
- Η ομάδα Β΄ περιλαμβάνει τα υπόλοιπα μαθήματα γενικής παιδείας, τα οποία δεν εξετάζονται γραπτώς στις απολυτήριες εξετάσεις.
Η αξιολόγηση του μαθητή αφορά κάθε μάθημα ξεχωριστά και είναι αποκλειστική ευθύνη του διδάσκοντα του οικείου μαθήματος.
Διαδικασία αξιολόγησης
Η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται σε δύο διδακτικές περιόδους που ονομάζονται τετράμηνα. Η πρώτη περίοδος (1ο τετράμηνο) διαρκεί από 11 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου. Η δεύτερη περίοδος (2ο τετράμηνο) από 21 Ιανουαρίου έως τη λήξη των μαθημάτων. Τα μαθήματα λήγουν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Η λήξη των μαθημάτων του Λυκείου καθορίζεται κάθε έτος με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται μέχρι την 30η Απριλίου. Η αξιολόγηση συνδυάζει ποικίλες μορφές και τεχνικές. Στο πλαίσιο αυτό ο μαθητής αξιολογείται με βάση την επίδοσή του κατά τη διάρκεια των τετραμήνων αλλά και τα αποτελέσματα της επίδοσής του στις τελικές-ανακεφαλαιωτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο τέλος του διδακτικού έτους (νόμος 4610/2019, όπως ισχύει).
Αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή κατά τη διάρκεια των τετραμήνων (προφορικός βαθμός)
Για την αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή κατά τετράμηνο συνεκτιμώνται τα παρακάτω κριτήρια:
- Η συμμετοχή του στη διδακτική - μαθησιακή διαδικασία.
- Η επιμέλεια και το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο μάθημα.
- Η επίδοσή του στις γραπτές δοκιμασίες που διακρίνονται στις ολιγόλεπτες και στις ωριαίες.Οι ολιγόλεπτες δοκιμασίες πραγματοποιούνται με ή χωρίς προειδοποίηση των μαθητών με τη μορφή σύντομων, ποικίλων και κατάλληλων γραπτών ερωτήσεων. Ο αριθμός και η συχνότητα των ολιγόλεπτων δοκιμασιών που πραγματοποιούνται σε κάθε τετράμηνο επαφίενται στην κρίση του διδάσκοντος. Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες διαρκούν μία (1) διδακτική ώρα και είναι: α) προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης ή β) μη προειδοποιημένες, αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα. Δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούνται περισσότερες από μία ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του ημερησίου διδακτικού προγράμματος και περισσότερες από τρεις (3) κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διδακτικού προγράμματος.Σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου διενεργούνται στα μαθήματα όλων των Ομάδων δύο (2) τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης, μία (1) κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία (1) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου, με εξαίρεση το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, στο οποίο δεν διενεργείται τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης. Αν για λόγους αντικειμενικούς δεν πραγματοποιηθεί η τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης του πρώτου τετραμήνου, στο δεύτερο τετράμηνο διενεργούνται δύο (2) τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης.
- Οι εργασίες που εκτελεί στο σπίτι ή το σχολείο.
Με τη λήξη του Α΄ και του Β΄ τετραμήνου κάθε διδάσκων καταθέτει στον Διευθυντή του Σχολείου ονομαστική κατάσταση για κάθε τάξη ή τμήμα χωριστά με τους βαθμούς επίδοσης του τετραμήνου. Με ευθύνη του Διευθυντή του Σχολείου και του διδάσκοντος, η προφορική βαθμολογία των μαθητών καταχωρίζεται χωρίς καθυστέρηση στο Ατομικό Δελτίο (ΑΔ) των μαθητών. Για το Β΄ τετράμηνο η καταχώριση γίνεται πριν από την έναρξη των γραπτών προαγωγικών ή απολυτηρίων εξετάσεων. Στο τέλος κάθε τετραμήνου και μετά την κατάθεση και καταχώρηση της προφορικής βαθμολογίας, καλούνται οι κηδεμόνες των μαθητών για ενημέρωση αναφορικά με την επίδοση, την επιμέλεια, τη φοίτηση και τη συμπεριφορά των παιδιών τους και τους επιδίδεται ο Ατομικός Έλεγχος Προόδου του μαθητή.
Γραπτές ανακεφαλαιωτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Στα Γενικά Λύκεια, οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις διεξάγονται μετά τη λήξη των μαθημάτων του Β΄ τετραμήνου, στην εξεταστική περίοδο Μαΐου ή σε περίπτωση παραπομπής του μαθητή, στις ειδικές εξεταστικές περιόδους Ιουνίου/Σεπτεμβρίου. Στις εξετάσεις αυτές αξιολογούνται συνολικά οι γνώσεις και οι δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου σχολικού έτους. Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθημάτων ορίζεται από τον σύλλογο διδασκόντων και ανακοινώνεται από τον διευθυντή του Γενικού Λυκείου στους μαθητές, 5 τουλάχιστον ημέρες από τη λήξη των μαθημάτων. Οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις διενεργούνται με την ευθύνη του διευθυντή και των διδασκόντων σε κάθε Γενικό Λύκειο. Τα θέματα των εξετάσεων ορίζονται από τους διδάσκοντες το μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και είναι κοινά για όλους τους εξεταζόμενους της τάξης. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4692/2020, για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ τάξης Λυκείου, τα θέματα των εξετάσεων ορίζονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) με τυχαία επιλογή από Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) και κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Κατά την Α΄ φάση, σχολικό έτος 2020-2021, η ΤΘΔΔ θα λειτουργήσει για τις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου. Κατά τη β΄ φάση, σχολικό έτος 2021-2022, η ΤΘΔΔ θα λειτουργήσει και για τις προαγωγικές εξετάσεις της Β΄ Λυκείου με παράλληλο εμπλουτισμό των θεμάτων που αφορούν την Α΄ Λυκείου. Κατά τη γ΄ φάση, σχολικό έτος 2022-2023, θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος λειτουργίας της ΤΘΔΔ, καλύπτοντας και τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου, με παράλληλο εμπλουτισμό των θεμάτων των Α΄ και Β΄ τάξεων Λυκείου. (ΥΑ 173678/ΓΔ4, ΦΕΚ 5787Β/30-12-2020). Η επιλογή και ο ακριβής προσδιορισμός της εξεταστέας ύλης για κάθε μάθημα γίνεται από τον διδάσκοντα και σε περίπτωση που το μάθημα διδάσκεται από περισσότερους του ενός καθηγητές γίνεται μετά από συνεργασία μεταξύ τους. Η εξεταστέα ύλη εγκρίνεται από τον διευθυντή και γνωστοποιείται στους μαθητές 5 εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Τα θέματα των γραπτών προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις. Η εξεταστέα ύλη για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απόφοιτων Γενικού Λυκείου καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, που εκδίδεται το αργότερο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου κάθε έτους, ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Βαθμός ετήσιας επίδοσης
Σύμφωνα με τον Ν.4610/ 2019, ΦΕΚ 70, τ.Α΄07.05.2019 όπως τροποποιήθηκε και αντικαταστάθηκε με τον Ν. 4692/ 2020 ισχύουν τα ακόλουθα:
Για τις Α’ και Β’ τάξεις του Γενικού Λυκείου ο βαθμός ετήσιας επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα γραπτώς εξεταζόμενο είναι ο μέσος όρος του ετήσιου προφορικού βαθμού με τον αντίστοιχο βαθμό των γραπτών εξετάσεων και εκφράζεται ως δεκαδικός με προσέγγιση δεκάτου. Για τη Γ’ τάξη Γενικού Λυκείου ο βαθμός ετήσιας επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα γραπτώς εξεταζόμενο είναι το άθροισμα του ετήσιου προφορικού βαθμού σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) και του βαθμού των γραπτών εξετάσεων σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) και εκφράζεται ως δεκαδικός με προσέγγιση δεκάτου. Ο βαθμός ετήσιας επίδοσης στα μαθήματα που αποτελούν κλάδους είναι ο μέσος όρος (ΜΟ) των βαθμών των μαθημάτων-κλάδων. Για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς, βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι ο μέσος όρος των βαθμών του πρώτου και του δευτέρου τετραμήνου. Ο γενικός μέσος όρος (ΓΜΟ) προκύπτει από τον ΜΟ των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς και μη γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων όλων των μαθημάτων επιλογής που διδάχθηκαν και εκφράζεται με προσέγγιση δεκάτου. Εξαιρείται ο βαθμός στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, ο οποίος δεν συνυπολογίζεται για την εξαγωγή του ΓΜΟ.
Όσοι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων δεν επιτυγχάνουν τον γενικό μέσο όρο προαγωγής (αρ. 110 και 112 του Ν.4610/2019), εξετάζονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Για τους μαθητές της Γ΄ τάξης που δεν επιτυγχάνουν τον μέσο όρο απόλυσης, αυτοί εξετάζονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου και όσοι από αυτούς δεν απολύονται, εξετάζονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου (αρ.112, Ν.4610/2019, όπως τροποποιήθηκε με τον 4692/2020 και τον Ν.4763/2020).
Βαθμολογική κλίμακα
Η βαθμολογική κλίμακα, με βάση την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των μαθητών σε όλα τα μαθήματα, κυμαίνεται από μηδέν (0) έως είκοσι (20) και προσδιορίζεται ως εξής:
Βαθμολογική Κλίμακα | Χαρακτηρισμός |
0 - 5 | Κακώς |
5,1 - 9,9 | Ανεπαρκώς |
10 - 13 | Σχεδόν καλώς |
13,1 - 16 | Καλώς |
16,1 - 18 | Λίαν καλώς |
18,1 - 20 | Άριστα |
Η βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων γίνεται στην κλίμακα από μηδέν (0) έως εκατό (100), με ακέραιους μόνο αριθμούς και ο τελικός βαθμός του γραπτού δοκιμίου ανάγεται στην κλίμακα από (0) έως είκοσι (20) και διατυπώνεται ως δεκαδικός με προσέγγιση δεκάτου, όπου απαιτείται».
Πρόοδος των μαθητών
Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης όταν συντρέχουν οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις: ελάχιστος γενικός μέσος όρος και επαρκής φοίτηση.
Ελάχιστος γενικός μέσος όρος
Για την προαγωγή και την απόλυση των μαθητών στο Γενικό Λύκειο απαιτείται τουλάχιστον δέκα (10), ο οποίος προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς και μη γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου, που δεν επιτυγχάνουν τον ΓΜΟ , παραπέμπονται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους, σε ειδική εξεταστική περίοδο, για να εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10). Για τα μαθήματα της Ομάδας Α΄ οι εξετάσεις είναι γραπτές και διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των προαγωγικών εξετάσεων. Για τα μαθήματα της Ομάδας Β΄ οι εξετάσεις είναι προφορικές. Οι μαθητές δεν αξιολογούνται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου, που κατά την ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου δεν επιτυγχάνουν τον γενικό μέσο όρο προαγωγής, επαναλαμβάνουν τη φοίτηση. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου, που δεν επιτυγχάνουν το γενικό μέσο όρο, παραπέμπονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου του ίδιου έτους σε ειδική εξεταστική περίοδο για να εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10). Για τα μαθήματα της Ομάδας Α΄ οι εξετάσεις είναι γραπτές και διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των απολυτηρίων εξετάσεων. Για τα μαθήματα της Ομάδας Β΄ οι εξετάσεις είναι προφορικές. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του ΓΕΛ δεν αξιολογούνται στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου που κατά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου δεν επιτυγχάνουν το γενικό μέσο όρο απόλυσης, παραπέμπονται στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου (πρώτο δεκαήμερο) για να εξεταστούν στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος από 10. Σε περίπτωση που δεν επιτύχουν εκ νέου το γενικό μέσο όρο απόλυσης, δύνανται είτε να επαναλάβουν τη φοίτηση ή να προσέλθουν στις απολυτήριες εξετάσεις το επόμενο ή οποιοδήποτε άλλο σχολικό έτος, χωρίς να φοιτήσουν στην αντίστοιχη τάξη. Οι μαθητές αυτοί εξετάζονται σε όλα τα γραπτώς και μη γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα, με εξαίρεση το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Επαρκής φοίτηση
Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση για την προαγωγή ή την απόλυση του μαθητή όλων των τάξεων του Γενικού Λυκείου είναι η επαρκής φοίτησή του κατά το οικείο διδακτικό έτος. Η φοίτηση των μαθητών χαρακτηρίζεται επαρκής ή ανεπαρκής, με βάση το σύνολο των απουσιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Οι απουσίες αριθμούνται ανά μία για κάθε διδακτική ώρα και δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 114 ανά διδακτικό έτος για να χαρακτηρισθεί η φοίτηση επαρκής. Στην περίπτωση των μουσικών, των καλλιτεχνικών και των εσπερινών Λυκείων ισχύει το εν λόγω αριθμητικό όριο προσαυξημένο κατά 16 απουσίες. Ανάλογη υπέρβαση του προβλεπόμενου ορίου ισχύει και για άλλες κατηγορίες (Υπουργική Απόφαση 79942/ΓΔ4/21-5-2019). Οι μαθητές των οποίων, οι απουσίες υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο, είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν την ίδια τάξη, καθώς η φοίτησή τους χαρακτηρίζεται ανεπαρκής. Η προαγωγή, η απόλυση, η παραπομπή του μαθητή σε ειδική εξεταστική περίοδο Ιουνίου/Σεπτεμβρίου ή η ενδεχόμενη επανάληψη της φοίτησης εξαρτάται από την κείμενη νομοθεσία ενώ εμπλοκή των γονέων στη λήψη της εν λόγω απόφασης δεν προβλέπεται.
Πιστοποίηση
Στους μαθητές που αποφοιτούν επιτυχώς από το Λύκειο χορηγείται τίτλος σπουδών που ονομάζεται Απολυτήριο Λυκείου. Στο Απολυτήριο του Γενικού Λυκείου που φέρει φωτογραφία και στοιχεία του μαθητή αναγράφονται:
- Ο γενικός βαθμός (ΓΜΟ);
- Η ομάδα προσανατολισμού που παρακολούθησε ο μαθητής;
- Ο βαθμός ετήσιας επίδοσής του σε όλα τα μαθήματα της τάξης.
Ο χαρακτηρισμός που αφορά τη διαγωγή των μαθητών αναγράφεται στους τίτλους σπουδών όπως στα Απολυτήρια Λυκείου, στα Αποδεικτικά Απόλυσης ή τα Πιστοποιητικά Σπουδών (Ν. 4692/2020, αρ.5). Το Απολυτήριο Λυκείου εκδίδεται από τη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησε ο μαθητής και φέρει την υπογραφή των παρακάτω:
- Διευθυντή,
- Μέλη του συλλόγου διδασκόντων,
- Συντάκτη του τίτλου (ΥΑ 43496/Δ2/20.03.2019).
Το Απολυτήριο Λυκείου συντάσσεται μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του εκάστοτε έτους αποφοίτησης, με βάσει τις κείμενες διατάξεις που έχουν καθολική ισχύ για όλα τα Λύκεια της επικράτειας. Οι κάτοχοι του Απολυτήριου Γενικού Λυκείου έχουν τις εξής δυνατότητες:
- Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βάσει των επιδόσεών τους, αφενός σε επίπεδο σχολικής μονάδας, στη Γ΄ Τάξη, αφετέρου σε εξετάσεις που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο (πανελλήνιες εξετάσεις). Οι εν λόγω εξετάσεις αφορούν στα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού, συνδέονται με την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας και αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία.
- Να φοιτήσουν στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) για την απόκτηση ειδίκευσης.
- Να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για την πρόσληψή τους στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
- Να ενταχθούν, χωρίς ειδίκευση, στην αγορά εργασίας.