Skip to main content
European Commission logo

Eurydice

EACEA National Policies Platform:Eurydice
Elláda:Προσωπικό που παρακολουθεί την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Προσχολική και τη Σχολική Εκπαίδευση Εκπαίδευση

Greece

10.Διοικητικό και άλλο Εκπαιδευτικό Προσωπικό

10.2Elláda:Προσωπικό που παρακολουθεί την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Προσχολική και τη Σχολική Εκπαίδευση Εκπαίδευση

Last update: 12 July 2022

Σύμβουλοι Εκπαίδευσης

O N. 4823/2021 ιδρύει τους θεσμούς  του Σύμβουλου Εκπαίδευσης, του Επόπτη Ποιότητας Εκπαίδευσης και του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας Εκπαίδευσης.

 Με τον ν.4823/21 συνιστώνται οκτακόσιες (800) θέσεις Συμβούλων Εκπαίδευσης, οι οποίες πληρούνται από εκπαιδευτικούς και μέλη του Ειδικoύ Εκπαιδευτικού Προσωπικού και οι οποίες κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:

Κλάδοι

Θέσεις

  

Νηπιαγωγών (ΠΕ60)

73

Δασκάλων (ΠΕ70)

240

Θεολόγων (ΠΕ01)

16

Φιλολόγων (ΠΕ02)

89

Μαθηματικών (ΠΕ03)

40.

Φυσικών Επιστημών (ΠΕ04)

42

Γαλλικής (ΠΕ05)

13

Αγγλικής (ΠΕ06)

41

Γερμανικής (ΠΕ07)

9

Καλλιτεχνικών (ΠΕ08)

10

Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11)

36

Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕ78)

7

Μουσικής (ΠΕ79)

15

Οικονομίας (ΠΕ80)

14

Πολιτικών Μηχανικών Αρχιτεκτόνων (ΠΕ81)

4

Μηχανολόγων (ΠΕ82)

9

Ηλεκτρολόγων (ΠΕ83)

7

Ηλεκτρονικών (ΠΕ84)

4

Χημικών Μηχανικών (ΠΕ85)

1

Πληροφορικής (ΠΕ86)

31

Υγείας Πρόνοιας Ευεξίας (ΠΕ87)

8

Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος (ΠΕ88)

7

Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΠΕ89)

2

Ναυτικών Μαθημάτων (ΠΕ 90

1

Θεατρικής Αγωγής (ΠΕ91)

4

Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης

45

Ψυχολόγων (ΠΕ23)

10

Κοινωνικών Λειτουργών (ΠΕ30)

10

Θεραπευτών Λόγου (ΠΕ21)

2

Σχολικών Νοσηλευτών (ΠΕ25)

2

Εργασιοθεραπευτών Εργοθεραπευτών (ΠΕ29)

2

Φυσιοθεραπευτών (ΠΕ28)

2

Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης (ΠΕ73)

2

Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης

1

Μουσουλμανικής Θρησκείας

1

Αρμοδιότητες

Έργο του Συμβούλου Εκπαίδευσης είναι

  • η παιδαγωγική και επιστημονική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών και των μελών του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και του Ειδικoύ Βοηθητικού Προσωπικού,
  • η επιμόρφωση,
  • η ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών στον χώρο της εκπαίδευσης,
  • η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και του Ειδικoύ Βοηθητικού Προσωπικού και
  • η συμμετοχή στη διαδικασία του συλλογικού προγραμματισμού και της αυτοαξιολόγησης του έργου της σχολικής μονάδας και των δομών υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στα πλαίσια των παραπάνω αρμοδιοτήτων του, συνεργάζεται:

  • με το διδακτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς του,
  • τους διευθυντές και προϊσταμένους και
  • τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων

για κάθε θέμα που αφορά στην αποτελεσματική λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Επιστημονική ευθύνη

Κάθε Σύμβουλος Εκπαίδευσης έχει την επιστημονική ευθύνη, για τα θέματα του κλάδου του, του συνόλου των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων που υπάγονται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης έχουν την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου τους, των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), η έδρα των οποίων βρίσκεται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου βρίσκεται η θέση Συμβούλου που καταλαμβάνουν.

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης των μελών του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού αναλαμβάνουν την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου τους του συνόλου των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης  και ΚΕΔΑΣΥ. Επιπλέον, οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης των μελών του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού αναλαμβάνουν την επιστημονική ευθύνη για τα θέματα του κλάδου τους των μελών του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η επιστημονική ευθύνη του μειονοτικού προγράμματος των μειονοτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατανέμεται αποκλειστικά σε Συμβούλους Εκπαίδευσης Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντίστοιχα.

Ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μουσουλμανικής Θρησκείας έχει την επιστημονική ευθύνη των μαθημάτων μουσουλμανικής θρησκευτικής ειδίκευσης των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων, των μουσουλμανικών θρησκευτικών μαθημάτων στα μειονοτικά γυμνάσια λύκεια και της διδασκαλίας του Κορανίου σε μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Παιδαγωγική ευθύνη

Κάθε Σύμβουλος Εκπαίδευσης, πέραν της επιστημονικής ευθύνης, έχει και την παιδαγωγική ευθύνη μίας ενότητας σχολικών μονάδων της βαθμίδας εκπαίδευσης, στην οποία έχει κατανεμηθεί η θέση που καταλαμβάνει και εντός της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης έχουν την παιδαγωγική ευθύνη σε ενότητες σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως προς την ενταξιακή εκπαίδευση.

Η παιδαγωγική ευθύνη των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής ανατίθεται αποκλειστικά σε Συμβούλους Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης.

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θράκης έχουν την παιδαγωγική ευθύνη των μειονοτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από κοινού με Συμβούλους Εκπαίδευσης των λοιπών κλάδων. 

Η ανάθεση της παιδαγωγικής ευθύνης σχολικών μονάδων, γίνεται με απόφαση του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης ή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, με βάση τις προτιμήσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης και τη σειρά τους στον πίνακα επιλογής.

Επόπτες ποιότητας της εκπαίδευσης

Σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνιστάται από μία (1) θέση Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης. Οι ανωτέρω θέσεις καταλαμβάνονται από Συμβούλους Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης υπάγεται διοικητικά στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εποπτεύεται ως προς την άσκηση του έργου του από τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.

Έργο των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης είναι η άσκηση παιδαγωγικής εποπτείας και η επίτευξη του βέλτιστου συντονισμού, σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, του έργου των:

  • Συμβούλων Εκπαίδευσης,
  • Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών,
  • Υπευθύνων Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού,
  • Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών,
  • Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων,
  • Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,
  • Υπευθύνων Αγωγής Υγείας,
  • Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων,
  • Υπευθύνων Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και
  • σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων 

Αρμοδιότητες

 Στις αρμοδιότητες του Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης συγκαταλέγονται ιδίως:

  1. η προώθηση και εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία,
  2. η εποπτεία, ο συντονισμός και η στήριξη του εκπαιδευτικού έργου των δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων, καθώς και των Ε.Κ. αρμοδιότητάς του, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου,
  3. η οργάνωση και υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων ή σεμιναρίων και εν γένει εκπαιδευτικών δράσεων, σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, για τους εκπαιδευτικούς
  4. ο συντονισμός του παιδαγωγικού και υποστηρικτικού έργου των Συμβούλων Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
  5. η εισαγωγή και υλοποίηση καινοτομιών και προγραμμάτων αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης,
  6. η στήριξη του συλλογικού προγραμματισμού και της αυτοαξιολόγησης του έργου των σχολικών μονάδων,
  7. η εποπτεία και καθοδήγηση στον τρόπο, με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης.
  8. η μέριμνα για τη διευθέτηση θεμάτων επιστημονικής, παιδαγωγικής καθοδήγησης,
  9. η σύγκληση σε συνεδρίαση του σώματος των Συμβούλων Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, κατά την έναρξη και τη λήξη του διδακτικού έτους, καθώς και τουλάχιστον μια φορά τον μήνα,
  10. η συνεργασία και οι μηνιαίες συναντήσεις με διευθυντές σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων, καθώς και οι προγραμματισμένες επισκέψεις σε σχολικές μονάδες.

Περιφερειακοί επόπτες ποιότητας της εκπαίδευσης

Σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνιστάται μία (1) θέση Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης. Η θέση Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης καταλαμβάνεται από Σύμβουλο Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,

Ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης υπάγεται στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Έργο του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης είναι η άσκηση παιδαγωγικής εποπτείας και η επίτευξη του βέλτιστου συντονισμού, σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του έργου των:

  • Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης,
  • Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) και
  • Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.ΕΠΕΑ).

Αρμοδιότητες

Ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης ασκεί ιδίως τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

  1. μεριμνά για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία κυρώθηκε με τον ν. 2101/1992 και της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4074/2012 και καθοδηγεί σχετικά τα όργανα και τις παραπάνω δομές, τις οποίες συντονίζει.
  2. οργανώνει και υλοποιεί επιμορφωτικά προγράμματα ή σεμινάρια και εν γένει εκπαιδευτικές δράσεις σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, με τη συμμετοχή των οργάνων και δομών, τα οποία συντονίζει.
  3. μεριμνά για τη διάχυση και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε παιδαγωγικά και επιστημονικά θέματα μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας και του ίδιου ή διαφορετικών κλάδων,
  4. ενημερώνεται και παρακολουθεί, σε συνεργασία με τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, τις εκπαιδευτικές δράσεις των Συμβούλων Εκπαίδευσης,
  5. μελετά συστηματικά τις εκθέσεις των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης για τον προγραμματισμό και την αποτίμηση της συμβολής τους στην αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου στην περιοχή αρμοδιότητάς τους και τις παρουσιάζει στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, με σκοπό τον σχεδιασμό, προγραμματισμό και την ανάληψη δράσεων,
  6. μεριμνά, σε συνεργασία με τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης, για την εφαρμογή αντισταθμιστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση φαινομένων, όπως η σχολική αποτυχία, η διαρροή μαθητών και ο σχολικός εκφοβισμός,
  7. μεριμνά, σε συνεργασία με τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και τα ΚΕΔΑΣΥ, για την καταπολέμηση κάθε μορφής αποκλεισμού και διακρίσεων και την προώθηση της ενταξιακής εκπαίδευσης, ενισχύοντας και στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς με επιμορφώσεις, καθώς και την οργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για γονείς, με στόχο την ενημέρωσή τους σε θέματα που αφορούν στον γονεϊκό τους ρόλο και τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς ή και με άλλες υποστηρικτικές δομές της τοπικής κοινότητας,
  8.  υποστηρίζει, σε συνεργασία με τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και τα ΚΕΠΕΑ, τη διοργάνωση καινοτόμων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων σε θέματα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης.

Οι Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης και οι Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης διατηρούν την επιστημονική ευθύνη των σχολικών μονάδων, καθώς και την επιστημονική ευθύνη των ΚΕΔΑΣΥ αναφορικά τα θέματα του κλάδου τους, η οποία αντιστοιχεί στη θέση Συμβούλου που καταλαμβάνουν.

Περιφερειακό Συμβούλιο Εποπτών

Στην έδρα κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνιστάται Περιφερειακό Συμβούλιο Εποπτών (ΠΕ.Σ.ΕΠ.). Το ΠΕ.Σ.ΕΠ. συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και αποτελείται από τον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, ως Πρόεδρο και τους Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως μέλη.

Το ΠΕ.Σ.ΕΠ. συγκαλείται κατά την έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους, καθώς και τουλάχιστον μία φορά τον μήνα ή και εκτάκτως, κατόπιν πρόσκλησης του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.

Έργο–Αρμοδιότητες

Το ΠΕ.Σ.ΕΠ. επιλαμβάνεται:

  • Σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ιδίως:
  1. ζητημάτων εκπαιδευτικού σχεδιασμού,
  2. θεμάτων στήριξης της λειτουργίας και του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
  3. της διοργάνωσης επιστημονικών συνεδρίων, της προώθησης της καινοτομίας και των συνεργασιών με Α.Ε.Ι. και ερευνητικά κέντρα-ινστιτούτα,
  4. της υποστήριξης της επιμόρφωσης ποικίλης μορφής και θεματολογίας,
  5. του συντονισμού και της συνεργασίας των δομών που εποπτέυουν οι Περιφερειακοί Επόπτες Εκπαίδευσης
  • σε επίπεδο σχολικών μονάδων και Ε.Κ.:
  1. της στήριξης των στελεχών εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των μελών του Ειδικoύ Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικoύ Βοηθητικού Προσωπικού στο έργο τους και
  2. της στήριξης του συλλογικού προγραμματισμού και της αυτοαξιολόγησης του έργου τους.

Προϋποθέσεις διορισμού

Ως Σύμβουλοι Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί των οικείων κλάδων με, τουλάχιστον, δεκαπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία, οι οποίοι διαθέτουν γνώση ξένης γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2 (καλή γνώση) και πιστοποιημένη γνώση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών Α’ επιπέδου.

Ειδικότερα:

  1. ως Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ή στη σχολική ψυχολογία και
  2. ως Σύμβουλοι Εκπαίδευσης των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού επιλέγονται μέλη του Ε.Ε.Π. με οργανική θέση στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή σε ΚΕΔΑΣΥ.
  3. ως Σύμβουλοι Εκπαίδευσης των κοινών ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οργανική θέση στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  4. ως Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Μειονοτικού Προγράμματος Μειονοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγονται εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντίστοιχα, με, τουλάχιστον, δεκαπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία και οκταετή διδακτική υπηρεσία στο μειονοτικό πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων της αντίστοιχης βαθμίδας.
  5. Ως Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μουσουλμανικής Θρησκείας επιλέγεται εκπαιδευτικός με, τουλάχιστον, δεκαπενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία και οκταετή διδακτική υπηρεσία στα μουσουλμανικά ιεροσπουδαστήρια σε μάθημα μουσουλμανικής θρησκευτικής ειδίκευσης.

Οι  θέσεις εποπτών ποιότητας της εκπαίδευσης και περιφερειακών  εποπτών ποιότητας της εκπαίδευσης καταλαμβάνονται από Συμβούλους Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκτός των Συμβούλων Εκπαίδευσης των μελών του Ε.Ε.Π, οι οποίοι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επιλογή σε θέση Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.

Επιλογή και ορισμός συμβούλων εκπαίδευσης

Κριτήρια επιλογής:

Για την κατάταξη στους πίνακες επιλογής, τα κριτήρια επιλογής των Συμβούλων Εκπαίδευσης αποτιμώνται με εκατό (100) κατ’ ανώτατο όριο μονάδες και είναι τα εξής:

  • Επιστημονική και παιδαγωγική συγκρότηση,
  • διδακτική, συμβουλευτική-καθοδηγητική και διοικητική υποστηρικτική εμπειρία,
  • αξιολόγηση,
  • προσωπικότητα και γενική συγκρότηση.

H τοποθέτησή τους γίνεται σε κενές και κενούμενες θέσεις με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής, η οποία διαμορφώνεται με βάση τη σειρά κατάταξης στους αξιολογικούς πίνακες επιλογής και τις δηλώσεις προτίμησης.

Η τοποθέτησή τους γίνεται για τετραετή θητεία, η οποία ξεκινά με την τοποθέτησή τους και λήγει την 31η Ιουλίου του τέταρτου έτους που ακολουθεί την επιλογή.

Επιλογή και ορισμός εποπτών ποιότητας της εκπαίδευσης

Ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης και ο αναπληρωτής του ορίζονται με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από πρόσκλησή του για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και πρόταση του αρμόδιου Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής.

Στη διαδικασία επιλογής συμμετέχουν έως τέσσερις (4) υποψήφιοι, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση και συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό μονάδων στους αξιολογικούς πίνακες επιλογής.

Η τοποθέτησή τους γίνεται για τετραετή θητεία, η οποία ξεκινά με την τοποθέτησή τους και λήγει την 31η Ιουλίου του τέταρτου έτους που ακολουθεί την επιλογή.

Επιλογή και ορισμός περιφερειακών εποπτών ποιότητας της εκπαίδευσης

Ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης και ο αναπληρωτής του ορίζονται με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από πρόσκλησή του για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Επιλογής.

Στη διαδικασία επιλογής συμμετέχουν έως δύο (2) υποψήφιοι από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση και συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό μονάδων στους αξιολογικούς πίνακες επιλογής.

Η πρόταση διαμορφώνεται έπειτα από

  • υποβολή βιογραφικού σημειώματος και
  • συνέντευξη των υποψηφίων ενώπιον του Κεντρικού Συμβουλίου Επιλογής.

Ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης και ο αναπληρωτής του προέρχονται από διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης.

Η τοποθέτησή τους  γίνεται για τετραετή θητεία, η οποία ξεκινά με την τοποθέτησή τους και λήγει την 31η Ιουλίου του τέταρτου έτους που ακολουθεί την επιλογή,

Υπηρεσιακή κατάσταση

Σύμβουλοι Εκπαίδευσης

  • Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των Συμβούλων Εκπαίδευσης, αρμόδιο είναι το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ) της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
  • Για την απαλλαγή των Συμβούλων Εκπαίδευσης από την άσκηση των καθηκόντων τους, γνωμοδοτεί  το Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ ή ΑΠΥΣΔΕ) 
  • Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης υποστηρίζονται στο έργο τους από τον Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης.          

Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης

  • Για τα θέματα υπηρεσιακής τους κατάστασης, αρμόδιο είναι το Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία υπηρετεί ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
  • Για την απαλλαγή των Περιφερειακών Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης από την άσκηση των καθηκόντων τους, γνωμοδοτεί το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε. ή Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.).

Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης

  • Για τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των Εποπτών Ποιότητας Εκπαίδευσης, αρμόδιο είναι το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στην οποία υπηρετεί ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης.
  • Για την απαλλαγή των Εποπτών Ποιότητας της Εκπαίδευσης από την άσκηση των καθηκόντων τους, γνωμοδοτεί το Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.)

Μισθοί  

Τα στελέχη αυτά της εκπαίδευσης μισθοδοτούνται όπως το σύνολο των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τον νόμο 4354/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, όπως περιγράφεται στο Κεφάλαιο 9.2 «Υπηρεσιακή Κατάσταση των Εκπαιδευτικών της Προσχολικής και της Σχολικής Εκπαίδευσης», υποενότητα «Μισθοί Εκπαιδευτικών». 

Σύμφωνα με τον ν. 4823/21 το μηνιαίο επίδομα θέσης ευθύνης ανέρχεται σε:

  • Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: τριακόσια πενήντα (350) ευρώ,
  • Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης: πεντακόσια (500) ευρώ και
  • Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης: εξακόσια (600) ευρώ.