Skip to main content
European Commission logo

Eurydice

EACEA National Policies Platform:Eurydice
Άλλο Εκπαιδευτικό Προσωπικό ή Προσωπικό που εργάζεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Greece

10.Διοικητικό και άλλο Εκπαιδευτικό Προσωπικό

10.6Άλλο Εκπαιδευτικό Προσωπικό ή Προσωπικό που εργάζεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Last update: 27 June 2022

Ειδικές κατηγορίες διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού

Οι διατάξεις του νόμου 4009/2011 όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, ρυθμίζουν τα θέματα των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ).

Ο διορισμός σε θέσεις ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ γίνεται κατόπιν προκήρυξης των θέσεων και επιλογής των υποψηφίων από τη συνέλευση του τμήματος, της σχολής ή τη σύγκλητο, ανάλογα με την ακαδημαϊκή μονάδα στην οποία ανήκει η θέση.  Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προκήρυξη των θέσεων αυτών, καθώς και η διαδικασία επιλογής και περιοδικής αξιολόγησης του ανωτέρω προσωπικού ρυθμίζονται από τον οργανισμό του ιδρύματος.  Ο διορισμός δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται η βαθμολογική και μισθολογική κατάσταση και εξέλιξη των μελών των ανωτέρω κατηγοριών προσωπικού.  Επίσης, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν την υπηρεσιακή τους κατάσταση, όπως μονιμοποίηση, μετάταξη, απόσπαση, εκπαιδευτικές και λοιπές άδειες, και κάθε άλλο θέμα που αφορά τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

Αρμόδιο όργανο για όλα τα θέματα που αφορούν στα μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ είναι η συνέλευση του τμήματος.  Στις περιπτώσεις που οι θέσεις ανήκουν στη σχολή ή στο ίδρυμα, αρμόδια όργανα είναι η συνέλευση της σχολής ή η σύγκλητος, αντίστοιχα.

Ο πρύτανης ασκεί έλεγχο νομιμότητας σε θέματα εκλογής, εξέλιξης, μετακίνησης και υπηρεσιακής μεταβολής των ειδικών κατηγοριών διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού.  Αν για δεύτερη φορά κρίνει τη διαδικασία μη νόμιμη, παραπέμπει τον φάκελο για έλεγχο νομιμότητας, στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα μέλη ΕΕΠ και ΕΔΙΠ υποχρεούνται να παρευρίσκονται στους πανεπιστημιακούς χώρους τουλάχιστον 22 ώρες εβδομαδιαίως, κατανεμημένες σε 4 τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες.  Παρέχουν κάθε μορφής διδακτικό έργο με αριθμό διδακτικών ωρών ανάλογο με αυτό των μελών ΔΕΠ, καθώς και κάθε μορφής επιστημονικό-ερευνητικό έργο.  Τα μέλη ΕΤΕΠ υποχρεούνται να παρευρίσκονται στους πανεπιστημιακούς χώρους τουλάχιστον 26 ώρες εβδομαδιαίως.  Παρέχουν κάθε μορφής εξειδικευμένο τεχνικό εργαστηριακό έργο.

Ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΕΠ)

Τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) επιτελούν ειδικό εκπαιδευτικό-διδακτικό έργο στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.  Στην κατηγορία αυτή ανήκει το εκπαιδευτικό προσωπικό που διδάσκει ξένες γλώσσες ή την ελληνική γλώσσα ως ξένη, φυσική αγωγή, σχέδιο, καθώς επίσης καλές και εφαρμοσμένες τέχνες.

Τυπικά προσόντα για το διορισμό σε θέσεις αυτής της κατηγορίας προσωπικού είναι πτυχίο πανεπιστημίου ή τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος (ΤΕΙ) σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και συναφές διδακτορικό δίπλωμα.

Οι θέσεις του προσωπικού αυτού ανήκουν στο ίδρυμα και κατανέμονται με απόφαση της συγκλήτου στα τμήματα, στις σχολές ή στο ίδρυμα ύστερα από εισήγηση του πρύτανη, των κοσμητόρων ή των προέδρων τμημάτων.  Με απόφαση της συνέλευσης του τμήματος, οι θέσεις των μελών ΕΕΠ μπορούν να κατανέμονται στους τομείς σύμφωνα με το γνωστικό τους αντικείμενο.

Εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό (ΕΔΙΠ)

Τα μέλη του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) επιτελούν εργαστηριακό – εφαρμοσμένο διδακτικό έργο στα ΑΕΙ, κυρίως διεξαγωγή εργαστηριακών, κλινικών και πρακτικών ασκήσεων στα πεδία εφαρμογής των οικείων επιστημών.  Στους κατόχους διδακτορικού διπλώματος είτε στα μέλη της καταληκτικής βαθμίδας μπορεί να ανατίθεται  διδασκαλία μαθημάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών υπό την εποπτεία των καθηγητών της σχολής.  Με απόφαση της συνέλευσης του οικείου τμήματος στα μέλη της κατηγορίας ΕΔΙΠ μπορεί να ανατίθεται αυτοδύναμο διδακτικό έργο.  Επίσης, δύνανται να συμμετέχουν στην επίβλεψη πτυχιακών ή άλλων εργασιών.  Τα μέλη ΕΔΙΠ μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πανεπιστημιακές κλινικές, εργαστήρια, ή μονάδες εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ, και να αμείβονται από την εκτέλεση του κλινικού αυτού έργου το οποίο δεν παρεμποδίζει τα διδακτικά τους καθήκοντα.

Τυπικά προσόντα για το διορισμό σε θέσεις αυτής της κατηγορίας προσωπικού είναι πτυχίο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και συναφής μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.

Οι θέσεις του προσωπικού αυτού ανήκουν στο ίδρυμα και κατανέμονται με απόφαση της συγκλήτου στα τμήματα, στις σχολές ή στο ίδρυμα ύστερα από εισήγηση του πρύτανη, των κοσμητόρων ή των προέδρων τμημάτων.  Με απόφαση της συνέλευσης του τμήματος, οι θέσεις των μελών ΕΔΙΠ μπορούν να κατανέμονται στους τομείς σύμφωνα με το γνωστικό τους αντικείμενο.

Μόνιμοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής) μπορούν να μεταταχθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ και ΕΕΠ των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. 

Οι προϋποθέσεις είναι:

  • Να είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με γνωστικό αντικείμενο του ΑΕΙ
  • Να έχουν δημοσιευμένο έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, σχετικό με τα αντικείμενα
  • Να έχουν επιτελέσει επιστημονικό/εφαρμοσμένο/ερευνητικό έργο σχετικό με τα αντικείμενα, σε ΑΕΙ ή ερευνητικό κέντρο της χώρας ή ομοταγές ίδρυμα και ερευνητικό κέντρο της αλλοδαπής, για δύο τουλάχιστον ακαδημαϊκά έτη μετά τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος.

Η μετάταξη σε θέση ΕΔΙΠ και ΕΕΠ διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ειδικό τεχνικό εργαστηριακό προσωπικό (ΕΤΕΠ)

Τα μέλη του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) παρέχουν έργο υποδομής στα ΑΕΙ, προσφέροντας εξειδικευμένες τεχνικές εργαστηριακές υπηρεσίες για την αρτιότερη εκτέλεση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και εφαρμοσμένου έργου τους.  Με απόφαση της συνέλευσης του οικείου τμήματος μπορεί να ανατίθεται στα μέλη της κατηγορίας ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ αυτοδύναμο διδακτικό έργο.

Τυπικά προσόντα για το διορισμό σε θέσεις ΕΤΕΠ είναι πτυχίο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, σχετικό με την προς προκήρυξη θέση.  Τα ειδικότερα προσόντα καθορίζονται με την προκήρυξη της θέσης.

Οι θέσεις του προσωπικού αυτού ανήκουν στο ίδρυμα και κατανέμονται με απόφαση της συγκλήτου στις σχολές ύστερα από εισήγηση του πρύτανη ή των κοσμητόρων.  Με απόφαση της κοσμητείας οι θέσεις ΕΤΕΠ κατανέμονται στα τμήματα και με απόφαση της συνέλευσης του τμήματος στους τομείς, στα εργαστήρια ή στις κλινικές, ανάλογα με τις ανάγκες.  Σε ειδικές περιπτώσεις οι θέσεις ανήκουν στη σχολή.

Οι υπηρετούντες στην κατηγορία ΕΤΕΠ έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξή τους στην κατηγορία ΕΔΙΠ εφόσον διαθέτουν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησής τους τα προσόντα για το διορισμό στην κατηγορία αυτή.  Η ένταξη πραγματοποιείται με απόφαση της κοσμητείας ύστερα από εισήγηση τριμελούς επιτροπής, και σχετική πράξη του πρύτανη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Διοικητικό προσωπικό

Οι ακαδημαϊκές και λοιπές λειτουργίες του ιδρύματος, των σχολών και των τμημάτων του στηρίζονται διοικητικά από τις διοικητικές υπηρεσίες οι οποίες διαρθρώνονται, σύμφωνα με τον οργανισμό διοικητικών υπηρεσιών και τον εσωτερικό κανονισμό του ιδρύματος, σε Γενικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις, αυτοτελή ή μη Τμήματα, και αυτοτελή Γραφεία.

Τα μέλη του διοικητικού προσωπικού ασκούν τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών του ιδρύματος, καθώς και των εργαστηρίων, των κλινικών και των λοιπών λειτουργικών μονάδων του, όπως αυτές καθορίζονται στον οργανισμό διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος.

Το διοικητικό προσωπικό επιλέγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2190/1994 και υπάγεται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ.  Ο διορισμός του διοικητικού προσωπικού γίνεται με πράξη του πρύτανη, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Λοιπές υπηρεσίες

Τα ΑΕΙ περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα μονάδων και υπηρεσιών που στηρίζουν το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό τους έργο.  Σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 4009/2011 και 4485/2017, με τον οργανισμό κάθε ιδρύματος προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία, σε επίπεδο ιδρύματος ή ανά σχολή, μεταξύ άλλων, των ακόλουθων υπηρεσιών:

  1. Υπηρεσία πληροφόρησης για ζητήματα σταδιοδρομίας και υπηρεσία συμβουλευτικής σταδιοδρομίας
  2. Γραφείο υποστήριξης διδασκαλίας
  3. Υπηρεσία υποστήριξης φοιτητών
  4. Υπηρεσία υποστήριξης και διασφάλισης της προσβασιμότητας φοιτητών με ειδικές ανάγκες
  5. Συνήγορος του φοιτητή
  6. Βιβλιοθήκη.

Γραφείο καινοτομίας και διασύνδεσης

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μπορούν να συνιστώνται σε κάθε ΑΕΙ.  Σε κάθε ΝΠΙΔ λειτουργεί Γραφείο Καινοτομίας και Διασύνδεσης με σκοπό να:

  • Παρέχει στους φοιτητές και αποφοίτους του ιδρύματος πληροφόρηση για ζητήματα σταδιοδρομίας και υπηρεσίες συμβουλευτικής σταδιοδρομίας υποστηρίζοντάς τους στη διάγνωση κλίσεων και δεξιοτήτων, επιλογή σταδιοδρομίας, σε περαιτέρω σπουδές και στην εξεύρεση εργασίας
  • Οργανώνει την πρακτική άσκηση των φοιτητών
  • Οργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις, συμβουλευτική, επαφές με μέντορες σε ζητήματα καινοτομίας και κοινωνικής δράσης για τους φοιτητές και αποφοίτους του ιδρύματος
  • Προωθεί καινοτόμες ιδέες φοιτητών που μπορούν να αξιοποιηθούν σε επαγγελματικές ή κοινωνικές δραστηριότητες.

Γραφείο υποστήριξης διδασκαλίας

Το γραφείο υποστήριξης διδασκαλίαςέχει ως κύριο σκοπό την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία.

Υπηρεσία υποστήριξης φοιτητών

Η υπηρεσία υποστήριξης φοιτητών έχει ως σκοπό την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους φοιτητές για την ομαλή ένταξή τους στην ανώτατη εκπαίδευση, την ενημέρωση για τη συνολική λειτουργία του ιδρύματος και την υποστήριξη φοιτητών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες για την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους.  Επίσης, η υπηρεσία αυτή μπορεί να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για παροχή πληροφοριών σε υποψήφιους φοιτητές.

Υπηρεσία υποστήριξης και διασφάλισης της προσβασιμότητας φοιτητών με ειδικές ανάγκες

Αποστολή της υπηρεσίας είναι η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών με διαφορετικές ικανότητες και ανάγκες.

Συνήγορος του φοιτητή

Ο συνήγορος του φοιτητή προΐσταται του αυτοτελούς γραφείου χωρίς αμοιβή και μπορεί να είναι καθηγητής ή ομότιμος καθηγητής του ιδρύματος.  Ορίζεται από τη σύγκλητο, ύστερα από γνώμη του συμβουλίου φοιτητικής μέριμνας, για θητεία ενός ακαδημαϊκού έτους, με δυνατότητα ανανέωσης, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί.

Ο συνήγορος του φοιτητή έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

  • Εξετάζει αιτήματα φοιτητών για προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις ακαδημαϊκές και διοικητικές υπηρεσίες και αναζητά λύσεις
  • Διευκολύνει τις επαφές των φοιτητών με τα όργανα και τις υπηρεσίες διοίκησης
  • Εξετάζει αναφορές-καταγγελίες φοιτητών για παραβίαση διατάξεων και κανόνες της πανεπιστημιακής νομοθεσίας και δεοντολογίας
  • Ενημερώνει τους φοιτητές σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. 

Βιβλιοθήκη

Σε κάθε ΑΕΙ λειτουργεί ενιαία κεντρική βιβλιοθήκη ως αυτοτελής και αποκεντρωμένη μονάδα σε επίπεδο διεύθυνσης, με τίτλο «Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης». 

Αποστολή της κεντρικής βιβλιοθήκης είναι:

  • Η ενίσχυση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του ιδρύματος
  • Η συμβολή της στην ανάκτηση, διαχείριση, παροχή και διάθεση εξειδικευμένων πληροφοριών στην ευρύτερη εθνική και διεθνή κοινότητα
  • Η ουσιαστική συμμετοχή της σε κάθε δραστηριότητα για την παιδεία και τον πολιτισμό.

Η διοικητική ανάπτυξη της κεντρικής βιβλιοθήκης του ιδρύματος σε παραρτήματα σε επίπεδο σχολής καθορίζεται από τον οργανισμό του ιδρύματος.  Τα παραρτήματα υπάγονται διοικητικά στην κεντρική βιβλιοθήκη του ιδρύματος και αποτελούν ενιαίο με αυτή σύνολο τόσο ως προς τους ανθρώπινους πόρους όσο και ως προς την πολιτική ανάπτυξης και τη διαχείριση των οικονομικών πόρων.