Η Ελλάδα δεν έχει μακρά παράδοση στην προσφορά μη τυπικής εκπαίδευσης σε ενήλικες.
Με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) το 1981, το ενδιαφέρον και η προσφορά αυτής της μορφής εκπαίδευσης αυξήθηκε σημαντικά ώστε να βελτιωθούν οι ικανότητες του εργατικού δυναμικού της.
Μέχρι το 1993, η χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) διοχετεύθηκε, σε μεγάλο βαθμό, στο δίκτυο των 300 κέντρων «λαϊκής επιμόρφωσης» που λειτούργησαν σε όλη την Ελλάδα.
Μεταξύ 1994-1999, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης ενηλίκων προσανατολίστηκε στην εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών του ΕΚΤ, με σκοπό τη διασφάλιση δημόσιας χρηματοδότησης για την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΕΕΚ).
Από το 2000 και μετά, η εφαρμογή νέων πολιτικών και πρωτοβουλιών, ενταγμένων στο πλαίσιο πολιτικής για τη δια βίου μάθηση, καλύπτει διαφορετικές μορφές εκπαίδευσης και κατάρτισης που επιτρέπουν στους ενήλικες να αναπτύξουν και να αναπροσανατολίσουν την εκπαίδευσή τους βάσει των διαφορετικών ατομικών αναγκών τους.
Με βάση αυτό το πλαίσιο, η ολιστική έννοια της γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων περιλαμβάνει όλες τις οργανωμένες μαθησιακές δραστηριότητες (τυπικές και μη-τυπικές) που απευθύνονται σε ενήλικες και επιδιώκουν (νόμος 3879/2010):
- Να εμπλουτίσουν τη γνώση τους
- Να αναπτύξουν τις ικανότητες και δεξιότητες τους
- Να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους
- Να γίνουν ενεργοί πολίτες.
Η γενική εκπαίδευση ενηλίκων υιοθετήθηκε από μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που επιδοτούνται πλήρως ή εν μέρει από το κράτος.
Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως ανασυγκροτήθηκε με τον ν. 4763/2020, αποτελεί την κατ’εξοχήν αρμόδια θεματική Γραμματεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ενηλίκων.
Υπάρχουν επίσης διάφοροι οργανισμοί που λειτουργούν ως νομικές οντότητες του δημόσιου ή/και ιδιωτικού δικαίου και οι οποίες ελέγχονται από το Υπουργείο Παιδείας:
- Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).
- Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης των Επαγγελματικών Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) .
Παράλληλα, τόσο η αρχική όσο και η συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση παρέχονται, επίσης, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και από άλλα Υπουργεία.
Εκπαίδευση κοινωνικο-πολιτιστικού περιεχομένου για ενήλικες προσφέρεται από δήμους και ιδιωτικούς παρόχους.
Η δημόσια εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων παρέχεται δωρεάν και είναι προσβάσιμη σε όλους.