Skip to main content
European Commission logo

Eurydice

EACEA National Policies Platform:Eurydice
Eκπαιδευτικό Προσωπικό υπεύθυνο για την Καθοδήγηση στην Προσχολική και τη Σχολική Εκπαίδευση

Greece

10.Διοικητικό και άλλο Εκπαιδευτικό Προσωπικό

10.3Eκπαιδευτικό Προσωπικό υπεύθυνο για την Καθοδήγηση στην Προσχολική και τη Σχολική Εκπαίδευση

Last update: 12 July 2022

Σύμβουλος σχολικής ζωής

Σύμφωνα με το νόμο 4692/2020, στην αρχή κάθε σχολικού έτους, σε κάθε σχολική μονάδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. ορίζονται δύο (2) σύμβουλοι σχολικής ζωής με απόφαση του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου. 

Ο σύμβουλος σχολικής ζωής ανήκει στους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας. Συμβάλλει στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Βρίσκεται σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με τους μαθητές της ευθύνης του, τον σύλλογο διδασκόντων και το εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως επίσης και με τους γονείς και κηδεμόνες. 

Ενεργεί όποτε αυτό του ζητηθεί, αλλά και με δική του πρωτοβουλία, εφόσον υποπέσει στην αντίληψή του κατάσταση η οποία χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Παρεμβαίνει, καθοδηγεί και ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες σε θέματα που απασχολούν τη σχολική μονάδα, όπως ενδεικτικά,

  • διαχείριση κρίσεων και πρόληψη ακραίων συμπεριφορών, 
  • μαθησιακές δυσκολίες,
  • συμπερίληψη και ενσωμάτωση, 
  • μαθητές με ιδιαίτερες δυνατότητες, κλίσεις και ταλέντα,
  • μετάβαση σε άλλες βαθμίδες, 
  • σχολική κινητικότητα, 
  • συμβουλευτική και ομάδες γονέων.

Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης

Σύμφωνα με το νόμο 4823/2021, τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) αντικατέστησαν τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ).

Σκοπός των ΚΕΔΑΣΥ είναι η υποστήριξη των μαθητών, των σχολικών μονάδων και των εργαστηριακών κέντρων της περιοχής αρμοδιότητάς τους για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση και την προάσπιση της αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και προόδου.

Οι αρμοδιότητες που ασκούν τα ΚΕΔΑΣΥ είναι κυρίως οι εξής:

  • Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αναγκών ή εμποδίων στη μάθηση των μαθητών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και η έκδοση σχετικής αξιολογικής έκθεσης.
  • Η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στο εκπαιδευτικό, το ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ζητήματα βέλτιστης διδακτικής πρακτικής, ανταπόκρισης στις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Η ενίσχυση των γνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών, η πρόληψη της σχολικής διαρροής και η δημιουργία μίας ασφαλούς και υποστηρικτικής σχολικής κουλτούρας που ευνοεί την ψυχοκοινωνική υγεία και τη συναισθηματική ευημερία των μαθητών.

Η παρακολούθηση της λειτουργίας των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) ανατίθεται σε ειδική επιτροπή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Όργανα διοίκησης των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης

Ως Προϊστάμενος του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης επιλέγεται εκπαιδευτικός ή μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ)

Σε κάθε ΚΕΔΑΣΥ συνιστάται Ολομέλεια που αποτελείται από το σύνολο των εκπαιδευτικών και των μελών του ΕΕΠ που υπηρετούν στο ΚΕΔΑΣΥ.

Ο Προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ είναι υπεύθυνος για τη διοικητική λειτουργία του ΚΕΔΑΣΥ, ενώ η Ολομέλεια του ΚΕΔΑΣΥ είναι υπεύθυνη για την επιστημονική και παιδαγωγική λειτουργία του ΚΕΔΑΣΥ.

Στελέχωση των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης

Για τη στελέχωση των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης υφίστανται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων χίλιες εκατόν είκοσι (1.120) θέσεις προσωπικού, οι οποίες κατανέμονται σε κλάδους ως εξής:

  • Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
  • Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού 
  • Διοικητικών υπαλλήλων

Τα ΚΕΔΑΣΥ λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 10 Ιουλίου εκάστου σχολικού έτους.

Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης και Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης

Σύμφωνα με το νόμο 4823/2021, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ιδρύονται Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (ΣΔΕΥ), τα οποία δύνανται να αποτελούνται από σχολικές μονάδες και Εργαστηριακά Κέντρα όλων των βαθμίδων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης .

Τα ΣΔΕΥ έχουν ως σκοπό την ενδυνάμωση και την προώθηση της συνεργασίας, καθώς και τον συντονισμό του έργου των σχολικών μονάδων και των εργαστηριακών κέντρων, για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση και την προαγωγή συνολικά της ψυχοκοινωνικής τους υγείας.

Σκοπός των ΣΔΕΥ είναι ειδικότερα:

  • η προώθηση της συνεργασίας, ο συντονισμός του έργου των σχολικών μονάδων και η ενδυνάμωσή τους στην ανταπόκριση στις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τους,
  • η ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων για την ένταξη των μαθητών στη σχολική μονάδα φοίτησής τους και
  • η υποστήριξη των Τμημάτων Ένταξης, της παράλληλης στήριξης συνεκπαίδευσης και των μαθητών στους οποίους εφαρμόζεται κατ’ οίκον διδασκαλία όπου απαιτείται ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Κάθε ΣΔΕΥ μπορεί να περιλαμβάνει έως πέντε (5) σχολικές μονάδες.

Ομοίως στο ΣΔΕΥ μπορεί να λειτουργούν έως πέντε (5) Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ). Η ΕΔΥ λειτουργεί στη σχολική μονάδα, έχει ως σκοπό την ανάπτυξη συνεργατικών πρακτικών εκπαιδευτικής αξιολόγησης των μαθητών, συμβουλευτικής και υποστήριξης και η λειτουργία της στηρίζεται στις πρακτικές που επιτάσσουν η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού (ν. 2101/1992) και η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες (ν. 4074/2012).

Αγωγή υγείας

Σύμφωνα με το νόμο 4823/2021,η αγωγή υγείας εντάσσεται στις σχολικές δραστηριότητες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, Β’ Αθήνας, Γ’ Αθήνας, Δ’ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, Αχαΐας, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου αποσπάται με τετραετή θητεία, ένας (1) εκπαιδευτικός οποιουδήποτε κλάδου με εξειδίκευση στην αγωγή υγείας, που υπηρετεί σε οργανική θέση σχολικής μονάδας της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ως Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας, για την υποστήριξη των σχολικών μονάδων σε θέματα αγωγής υγείας.

Υποψήφιοι για τις θέσεις των Υπευθύνων μπορούν να είναι εκπαιδευτικοί με δωδεκαετή εκπαιδευτική και οκταετή διδακτική υπηρεσία. Από τα ανωτέρω οκτώ (8) έτη διδακτικής υπηρεσίας τα τέσσερα (4) τουλάχιστον έτη πρέπει να έχουν διανυθεί στην οικεία βαθμίδα εκπαίδευσης.

Αρμόδιο όργανο για την επιλογή των υπευθύνων είναι το Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής, το οποίο συγκροτείται σε κάθε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας τοποθετούνται, με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, στα Τμήματα Εκπαιδευτικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, υπάγονται διοικητικά στους προϊσταμένους των τμημάτων αυτών και εποπτεύονται στην άσκηση του έργου τους από τον Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης του κλάδου ΠΕ87 που έχει την επιστημονική ευθύνη των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.