Την τελευταία δεκαετία το ενδιαφέρον για τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εμπίπτει η προσπάθεια για ένταξη στη θεσμοθετημένη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος, διαδικασιών εσωτερικής εξωτερικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας. Η αυτo-αξιολόγηση και η εξωτερική αξιολόγηση συνεργούν και λειτουργούν συμπληρωματικά προκειμένου να υποστηρίζονται δράσεις ανατροφοδότησης και βελτίωσης στα διαφορετικά επίπεδα του εκπαιδευτικού συστήματος.
Προσχολική και σχολική εκπαίδευση
Με το νόμο 4823/21, θεσμοθετείται η αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της ατομικής απόδοσής τους και της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης και γενικά του παιδαγωγικού, διδακτικού και υποστηρικτικού έργου που προσφέρεται από τις εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές δομές.
Ανώτατη εκπαίδευση
Στην ανώτατη εκπαίδευση, το ζήτημα της διασφάλισης της ποιότητας ρυθμίζεται με τον νόμο 4009/2011 και με το νόμο 4653/2020. H Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), ανεξάρτητη διοικητική αρχή που λειτουργεί από το 2006 με αποστολή την επίτευξη υψηλής ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, μετονομάσθηκε σε Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.). Το Ανώτατο Συμβούλιο της Αρχής είναι υπεύθυνο για τη διαμόρφωση και υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση ενώ το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης, μεταξύ άλλων, έχει ως αρμοδιότητα την αξιολόγηση των Α.Ε.Ι., την πιστοποίηση των εσωτερικών συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και των προγραμμάτων σπουδών,καθώς και τη διενέργεια θεματικών αξιολογήσεων των Α.Ε.Ι. Η «Μονάδα Διασφάλισης της Ποιότητας» (ΜΟΔΙΠ) είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και βελτίωση του εσωτερικού συστήματος ποιότητας.
Δια βίου μάθηση
Οι δραστηριότητες της δια βίου μάθησης σε όλα τα επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό) διέπονται από την αρχή της παρακολούθησης και αξιολόγησής τους από τη από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας. Στόχος είναι η αποτίμηση του συνολικού εκπαιδευτικού έργου και η συνεχή βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Σημαντικός επίσης είναι και ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), ο οποίος μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων του ανέπτυξε το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και εφαρμόζει το σύστημα πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων της μη τυπικής εκπαίδευσης. Ο ΕΟΠΠΕΠ αποτελεί το εθνικό σημείο αναφοράς (National Reference Point – NRP) για τη διασφάλιση ποιότητας και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (EQAVET). Ο νέος Κανοnσμός λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. προβλέπει τη δημιουργία νέου πλαισίου ποιότητας για τα Δημόσια Ι.Ε.Κ. με στοχοθεσία, σαφή κριτήρια και δείκτες ποιότητας. Το πλαίσιο αναπτύχθηκε και αναμένεται να θεσμοθετηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Παρακάτω ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση της νομοθεσίας που διέπει τη μαθητεία και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ):
- Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης (Ν.4763/2020).
- Πλαίσιο υλοποίησης της μαθητείας: Κοινή Υπουργική Απόφαση 26381/20-02-2017.
- Πλαίσιο ποιότητας της μαθητείας: Κοινή Υπουργική Απόφαση 26385/20-02-2017.
- Πλαίσιο ποιότητας προγραμμάτων σπουδών στην ΕΕΚ: Υπουργική Απόφαση 26412/20-2-2017.
- Πλαίσιο αξιολόγησης των μαθητών των επαγγελματικών λυκείων και των μαθητευόμενων του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας: νόμος 4610/2019.