Skip to main content
European Commission logo

Eurydice

EACEA National Policies Platform:Eurydice
Διασφάλιση της Ποιότητας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων

Greece

11.Διασφάλιση της Ποιότητας

11.3Διασφάλιση της Ποιότητας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων

Last update: 29 June 2022

 Η Διασφάλιση Ποιότητας στη Δια βίου Μάθηση και τη Δια Βίου Συμβουλευτική αποτελεί αρμοδιότητα του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς. Η στρατηγική για τη Δια Βίου Μάθηση (ΔΒΜ), βάσει της οποίας προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα, έχει ως στόχο την ανάπτυξη της ΔΒΜ στην Ελλάδα, τόσο με όρους ποσοτικούς όσο και ποιοτικούς.  Η βελτίωση της ποιότητας και η διασφάλισή της έχει καταστεί βασικός πυλώνας της στρατηγικής για τη ΔΒΜ, όπως αντικατοπτρίζεται στις διατάξεις των Νόμων 3879/2010 και 4115/2013 καθώς και στο υφιστάμενο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της Μαθητείας. Ο νέος νόμος 4763/2020 «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης» επιχειρεί να καταστήσει την Επαγγελματικη Εκπαίδευση και Κατάρτιση μια ποιοτική επιλογή και να ενισχύσει τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα ολιστικής προσέγγισης και αντιμετώπισης των προκλήσεων του χώρου. 

Υπεύθυνοι φορείς

Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας

Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης συστήθηκε με το  Προεδρικό Διάταγμα 84/2019 και μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας με το νόμο 4763/2020.

Αποστολή της Γενικής Γραμματείας είναι «ο σχεδιασμος, ο συντονισμός, η εποπτεία και η αξιολόγηση των πολιτικών, των δράσεων και των προγραμμάτων στους τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της διά βίου μάθησης και νεολαίας, δίχως διακρίσεις και αποκλεισμούς, με κύριο σκοπό τη θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με σύγχρονα προσόντα, προσαρμοσμένα στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, την αύξηση της απασχόλησης σε ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας, την καλύτερη οργάνωση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την προσωπική ανάπτυξη και αναβάμιση των δεξιοτήτων των πολιτών, καθώς και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ίσων ευκαιριών του συνόλου των νέων, συμπεριλαμβανομένων των νέων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, για την απρόσκοπτη ένταξή τους στην εκπαιδευτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της Χώρας». Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια βιου μάθησης και Νεολαίας αποτελείται από τη Γενική Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας με τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα που τη συγκροτούν και το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας:

Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ)

Η ολοκληρωμένη στρατηγική για ποιοτικές, αποτελεσματικές και αξιόπιστες υπηρεσίες διά βίου μάθησης στην Ελλάδα που συμπληρώνονται από υπηρεσίες και εργαλεία διά βίου ανάπτυξης σταδιοδρομίας αποτελεί  μία από τις κύριες οριζόντιες δράσεις που υποστηρίζουν την λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) και σχετίζεται με την ανάπτυξη, την προώθηση και την ενσωμάτωση των αρχών ποιότητας του Εθνικού Πλαισίου για τη Διασφάλιση της Ποιότητας της Δια Βίου Mάθησης, την πιστοποίηση των εισροών και των αποκτηθέντων από την μη Τυπική Εκπαίδευση και την Άτυπη Μάθηση προσόντων, καθώς και τη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Σύμφωνα με το Νόμο 4115/2013 ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενο  από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι κατά βάση ο αρμόδιος φορέας για τη διασφάλιση της ποιότητας της Δια Βίου Μάθησης και της Δια Βίου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σε συνεργασία με τους λοιπούς αρμόδιους δημόσιους φορείς.  Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΠΕΠ, μεταξύ άλλων, είναι αρμόδιος για:

  • Την πιστοποίηση των εισροών της μη Τυπικής Εκπαίδευσης  και ειδικότερα:
    • Την πιστοποίηση των δομών, των επαγγελματικών περιγραμμάτων, των φορέων της αρχικής και της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και γενικότερα της μη Τυπικής Εκπαίδευσης ενηλίκων, περιλαμβανομένης της γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων.
    • Την πιστοποίηση των φορέων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού
    • Τη χορήγηση άδειας λειτουργίας των φορέων αυτών, όπου αυτό απαιτείται.
  • Την πιστοποίηση των εκροών της τυπικής επαγγελματικής κατάρτισης, της μη Τυπικής Εκπαίδευσης και της Άτυπης Μάθησης και συγκεκριμένα:
  • Την ανάπτυξη συστήματος αναγνώρισης και πιστοποίησης των προσόντων που αποκτώνται μέσω της τυπικής επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 5, της μη Τυπικής Εκπαίδευσης και της Άτυπης Μάθησης, την πιστοποίηση των προσόντων αυτών και την αντιστοίχιση  τους στα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων
  • Την πιστοποίηση των εκπαιδευτών ενηλίκων, των στελεχών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού
  • Την αδειοδότηση, τον έλεγχο και την εποπτεία της λειτουργίας φορέων πιστοποίησης των προσόντων που αποκτώνται μέσω της μη Τυπικής Εκπαίδευσης και της Άτυπης Μάθησης.
  • Τη διασφάλιση της ποιότητας της Δια Βίου Μάθησης και της Δια Βίου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε συνεργασία με τους λοιπούς αρμόδιους δημόσιους φορείς
  • Την ανάπτυξη και την εφαρμογή συστήματος μεταφοράς πιστωτικών μονάδων για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Επιπλέον, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και λειτουργία του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και την αντιστοίχιση του με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σύμφωνα με τον Ν.4115/2013 έχει οριστεί το Εθνικό Σημείο Αναφοράς (National Reference Point) του  Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (EQAVET). Σκοπός του Ευρωπαϊκού Δικτύου EQAVET είναι η προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των κρατών μελών, των κοινωνικών εταίρων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την ενίσχυση της ποιότητας και της σύγκλισης των διαφορετικών Ευρωπαϊκών συστημάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ). Στο πλαίσιο αυτό, o Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αναπτύσσει σειρά δράσεων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμβάλλουν στους στόχους του δικτύου. Παράδειγμα τέτοιας δράσης αποτελεί η μελέτη που υλοποίησε ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για την παρακολούθηση της πορείας των απόφοιτων ΙΕΚ στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο του έργου «EQAVET NRPs 2017-2019». Τα αποτελέσματα της έρευνας  είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (http://eqavet.eoppep.gr).

Επιπρόσθετα, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. υλοποιεί πρόταση με τίτλο «Towards an Enhanced Post - covid VET (EPOS - VET[1])», η οποία αφορά στην ανάπτυξη Μεθοδολογίας Διασφάλισης Ποιότητας των Προγραμμάτων Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και την πιλοτική εφαρμογή της σε επιλεγμένες νέες- καινοτόμες ειδικότητες, μετά την έγκριση της από την European Education and Culture Executive Agency (EACEA).

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει σκοπό να συνδέσει τα αποτελέσματα των προηγούμενων δράσεων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και ειδικότερα του Τμήματος Εθνικού Συστήματος Ποιότητας της Διεύθυνσης Επικοινωνίας & Ανάπτυξης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ως Εθνικού Σημείου Αναφοράς του δικτύου EQAVET με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, απόρροια, αφ’ ενός, των επιπτώσεων της πανδημίας, αφ’ ετέρου, των αλλαγών που επισυμβαίνουν παγκόσμια στον κόσμο της εργασίας.

Ειδικότερα οι βασικοί στόχοι του έργου είναι:

  1. Να αναπτυχθεί μία ολοκληρωμένη Μεθοδολογία Διασφάλισης Ποιότητας των Προγραμμάτων Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η εν λόγω μεθοδολογία θα εφαρμοστεί  πιλοτικά σε επιλεγμένα νέα/καινοτόμα προγράμματα Αρχικής (που έχουν αναπτυχθεί/επικαιροποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4763/2020), που αναμένεται να εφοδιάσουν τους σπουδαστές με γνώσεις και ικανότητες για την ανάπτυξη της σύγχρονης, ψηφιακής και πράσινης οικονομίας, σε τομείς ιδιαίτερης σπουδαιότητας για τη χώρα (όπως, σύγχρονη/‘πράσινη’ γεωργία και τουρισμός)
  2. Να αξιοποιηθεί δυναμικά η διαδικασία «Ανασκόπησης Ομοτίμων» (Peer Review),  ώστε με τη συμμετοχή επιλεγμένων εταίρων του δικτύου EQAVET, να αξιολογηθεί και να βελτιστοποιηθεί η προτεινόμενη Μεθοδολογία Διασφάλισης Ποιότητας.

Από τα παραγόμενα αποτελέσματα των δράσεων της πρότασης, αναμένεται να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αρχών, μεθοδολογίας και διαδικασιών αξιολόγησης, με απώτερο στόχο τη διαρκή βελτίωση και ανάπτυξη σύγχρονων Προγραμμάτων Σπουδών, για την επίτευξη της καινοτομίας και αριστείας στην Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση.

Οι δράσεις της πρότασης καλύπτουν την χρονική περίοδο από 01/04/2021 έως 31/08/2023.

Προσεγγίσεις και μέθοδοι για τη διασφάλιση της ποιότητας

Οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας ΕΕΚΔΒΜΝ περιλαμβάνουν την κατάρτιση του Κανονισμού λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. με τον οποίο ρυθμίζονται –μεταξύ άλλων-  τα κριτήρια για τη διασφάλιση ποιότητας στα Ι.Ε.Κ., ενώ η μέριμνα για τις διασφάλιση ποιότητας των εισροών και των εκροών της παρεχόμενης μη τυπικής και άτυπης μάθησης ανήκει στο νεοσύστατο Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.  Σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι των διοικήσεων των αρμόδιων υπουργείων, των κοινωνικών εταίρων και των περιφερειών. Τέλος, η διασφάλιση ποιότητας στην πρακτική άσκηση των καταρτιζομένων των Ι.Ε.Κ. που περιλαμβάνει επιτόπιους ελέγχους στο χώρο εργασίας αποτελεί αρμοδιότητα των επίσης νεοσυσταθέντων ΓΕ.ΑΣ (Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας).  Σε ότι αφορά τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.),  ο Ν.4763/2020 κάνει ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της επάρκειας και της διαρκής ανανέωσης και επικαιροποίησης των προσόντων των εκπαιδευτικών καθώς και στη χρήση των κατάλληλων μεθόδων και εργαλείων εκπαίδευσης ενηλίκων.

Πλαίσιο ποιότητας Δημοσίων Ι.Ε.Κ.

Η πολιτική για τη διασφάλιση της ποιότητας που εφαρμόζεται στα Ι.Ε.Κ. καθορίζεται και εγκρίνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και συνάδει με τα επαγγελματικά πρότυπα, το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τους κανόνες λειτουργίας του συστήματος της επαγγελματικής κατάρτισης (Κ5/160259/15-12-2021 / Β΄ 5837).

 Στον επόμενο μήνα αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης  Πλαισίου Ποιότητας των Δημοσίων ΙΕΚ καθώς και Οδηγός Εφαρμογής, ως Παράρτημά της, ο οποίος περιλαμβάνει αναλυτικά τις προδιαγραφές υλοποίησης της Αξιολόγησης στα ΙΕΚ. Το Πλαίσιο Ποιότητας των Ι.Ε.Κ. αποτελεί ένα ενιαίο και συνεκτικό πλέγμα αρχών, κριτηρίων, διαδικασιών και δεικτών ποιότητας, συμβατό τόσο με τις εθνικές πολιτικές όσο και με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για τη διασφάλιση ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (Ε.Ε.Κ.), το οποίο λειτουργεί ως ένα εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Ε.Ε.Κ. από τα Ι.Ε.Κ.

Το πλαίσιο ποιότητας θα  περιλαμβάνει τα εξής στάδια

  1. Στοχοθεσία σε επίπεδο δεικτών ποιότητας που πραγματοποιείται από τη Διοίκηση του Ι.Ε.Κ. σε ετήσια βάση.
  2. Αυτοαξιολόγηση ή εσωτερική αξιολόγηση που έχει ως επίκεντρο το ίδιο το ΙΕΚ και αποτελεί μια διαδικασία ενδελεχούς ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης του Ι.Ε.Κ, αναφορικά με την τήρηση των κριτηρίων ποιότητας και τον βαθμό εναρμόνισης της λειτουργίας του Ι.Ε.Κ. με τις απαιτήσεις του Πλαισίου Ποιότητας.
  3. Ανάπτυξη σχεδίων βελτίωσης. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτοαξιολόγησης που προηγήθηκε, είναι η κατανόηση των δυνατών σημείων του Ι.Ε.Κ. και των σημείων προς βελτίωση, σε σχέση με τα κριτήρια ποιότητας. Επιτόπια Εξωτερική Αξιολόγηση. Η εξωτερική αξιολόγηση συντονίζεται και διενεργείται, κάθε τρία χρόνια, από κλιμάκιο αξιολογητών/τριών από το Μητρώο Αξιολογητών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Για την εξωτερική αξιολόγηση αξιοποιούνται οι εκθέσεις της ομάδας αυτοαξιολόγησης του Ι.Ε.Κ.
  4. Δημοσιοποίηση Αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα της όλης διαδικασίας (τελική βαθμολογία) για κάθε Ι.Ε.Κ. αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.&Ν.

Εκτός των παραπάνω προβλέπεται και αξιολόγηση της διοίκησης του ΙΕΚ σε εξάμηνη βάση.

 Το πλαίσιο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα κριτήρια και δείκτες  ποιότητας όπως :

  1. Ηγεσία - Οργάνωση – Σχεδιασμός (Δείκτης: Βαθμός ικανοποίησης των καταρτιζόμενων από την Διοίκηση του Ι.Ε.Κ. ,
  2. Παροχή Υπηρεσιών Ε.Ε.Κ., Βαθμός ικανοποίησης των καταρτιζόμενων από τους Εκπαιδευτές (Βαθμός ικανοποίησης των καταρτιζόμενων από τους εκπαιδευτές)
  3. Υποδομές - Εξοπλισμός – Πόροι, Καινοτομία – Εξωστρέφεια και Αποτελέσματα – Εκροές και σχετικούς δείκτες ποιότητας (Δείκτης: Επάρκεια εργαστηριακού και τεχνολογικού εξοπλισμού)
  4. Καινοτομία – εξωστρέφεια (Δείκτης: Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών πληροφορικής (Τ.Π.Ε.).
  5. Αποτελέσματα / εκροές (Δείκτης: Ποσοστό συμμετοχής και ποσοστό επιτυχίας των αποφοίτων ΙΕΚ στις εξετάσεις πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.
  6. Απορρόφηση από την αγορά εργασίας  (Ποσοστό απορρόφησης σε θέσεις στον τομέα κατάρτισης του αποφοίτου.)

Το πλαίσιο ποιότητας περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  • Στοχοθεσία σε επίπεδο δεικτών ποιότητας (πραγματοποιείται από τη διοίκηση του Ι.Ε.Κ.)
  • Αυτοαξιολόγηση ή εσωτερική αξιολόγηση (με επίκεντρο το ίδιο το Ι.Ε.Κ.)
  • Ανάπτυξη σχεδίων βελτίωσης (κατανόηδη των δυνατών σημείων του Ι.Ε.Κ. και βελτίωση)
  • Επιτόπια Εξωτερική αξιολόγηση  (από κλιμάκιο του μητρώου αξιολογητών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.)
  • Δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων  (αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθσης και Νεολαίας)

Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται ανά δύο χρόνια.

Πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων

Κατ’ εφαρμογή της αρ. ΓΠ/20082/22-10-2012 υπουργικής απόφασης «Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης» (Φ.Ε.Κ. 2844/Β’/2012), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) σύμφωνα με τις αρχές και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής και ειδικότερα της Εθνικής πολιτικής αναπτύσσει και εφαρμόζει Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης και συγκροτεί Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων μη Τυπικής Εκπαίδευσης με πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια.   Η εκπαιδευτική επάρκεια είναι μια οριζόντια δεξιότητα που ορίζεται ως η αποδεδειγμένη ανταπόκριση στις επαγγελματικές λειτουργίες καθώς και η επιβεβαίωση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων του εκπαιδευτή ενηλίκων, όπως αποτυπώνονται στο εκάστοτε ισχύον πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του εκπαιδευτή ενηλίκων.  Στόχος είναι η αναβάθμιση του συστήματος της μη τυπικής εκπαίδευσης ενηλίκων, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης, η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης και η ουσιαστική αναβάθμιση των προσόντων των εκπαιδευτών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση προγραμμάτων της. Από 1.9.2020 η πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου εκπαιδευτής να μετάσχει σε χρηματοδοτούμενο από δημόσιους πόρους πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης». (άρθρο 68 του Ν. 4623/2019 (134/Α’/09-08-2019).

Η πιστοποίηση της Εκπαιδευτικής Επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων οδηγεί στην ένταξη τους στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων του ΕΟΠΠΕΠ.  Η υποβολή αιτήσεων για πιστοποίηση της εκπαιδευτικής επάρκειας των εκπαιδευτών ενηλικών είναι ανοιχτή και συνεχής και υποστηρίζεται από σχετικό πληροφορικό σύστημα που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό.  Οι αιτήσεις και τα συναφή δικαιολογητικά ελέγχονται και αξιολογούνται ως προς την πληρότητα τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου.   Τα αποτέλεσματα του ελέγχου πληρότητας των αιτήσεων των υποψηφίων, με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο θεσμικό πλαίσιο και ανάλογα με το επίπεδο των προσόντων τους, οδηγούν στις παρακάτω επιλογές:

  1. Απευθείας πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας.
  2. Απευθείας συμμετοχή σε διαδικασία πιστοποίησης (Εξετάσεις Εκπαιδευτικής Επάρκειας).
  3. Συμμετοχή σε διαδικασία πιστοποίησης (εξετάσεις) Εκπαιδευτικής Επάρκειας, μετά από επιτυχή παρακολούθηση πιστοποιημένου -από τον ΕΟΠΠΕΠ προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών.

Η διαδικασία πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας των Εκπαιδευτών Ενηλίκων είναι σύμφωνη με το περιεχόμενο του εκάστοτε ισχύοντος πιστοποιημένου Επαγγελματικού Περιγράμματος Εκπαιδευτή του Ενηλίκων και σε αντιστοιχία με το Πλαίσιο Προγράμματος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών.  Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΠΕΠ καθορίζονται αναλυτικά οι διαδικαστικές λεπτομέρειες της μεθοδολογίας πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας καθώς και ο χρόνος διενέργειας των εξετάσεων.   Συγκεκριμένα, η διαδικασία  περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος : στο θεωρητικό μέρος οι υποψήφιοι απαντούν σε ερωτήσεις σύντομης ανάπτυξης που αντλούνται από τράπεζα θεμάτων, ενώ στο πρακτικό μέρος οι υποψήφιοι παρουσιάζουν μια μικροδιδασκαλία σε ομάδα συνυποψηφίων οι οποίοι παίζουν το ρόλο των εκπαιδευομένων, παρουσία της επιτροπής των αξιολογητων. Η διαδικασία πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας διενεργείται σε επιλεγμένα εξεταστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης, το αποτέλεσμα αξιολόγησης του υποψηφίου, όπως αυτό θα έχει αποτυπωθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης, προωθείται στην αρμόδια Διεύθυνση του ΕΟΠΠΕΠ, προκειμένου να εισηγηθεί στο Δ.Σ. την πιστοποίηση ή μη της Εκπαιδευτικής Επάρκειας του υποψηφίου.  Το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ αποφασίζει για τη χορήγηση ή μη της πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας και την ένταξη του υποψηφίου στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων με πιστοποιημένη Εκπαιδευτική Επάρκεια.   Στο τέλος της ανωτέρω διαδικασίας χορηγείται βεβαίωση Εκπαιδευτικής Επάρκειας.

Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων

Στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ο ΕΟΠΠΕΠ, δημιούργησε και ανέπτυξε το Eθνικό Πλαίσιο Προσόντων.  Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (NQF) απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους, εργαζόμενους, ανέργους, εργοδότες, παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης, φορείς πιστοποίησης προσόντων, συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικούς κλάδους, κοινωνικούς εταίρους, και σε κάθε πολίτη, κάτοχο τίτλου σπουδών. Με την ανάπτυξη του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων διασφαλίζεται η ύπαρξη ενός και μόνο εργαλείου μέσω του οποίου μπορούν να περιγραφούν και να αποτιμηθούν όλοι οι τίτλοι σπουδών, οι οποίοι απονέμονται στην Ελλάδα, ενώ η αντιστοίχιση του με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (EQF) συμβάλλει στη συγκρισιμότητα των προσόντων διευκολύνοντας την κινητικότητα των εκπαιδευομένων και των εργαζομένων ανάμεσα στην Ελλάδα και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Περισσότερες πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων παρέχονται στην αντίστοιχη ενότητα του Κεφ. 2 «Οργάνωση και Διακυβέρνηση».

Σύστημα αδειοδότησης παρόχων μη-τυπικής μάθησης

Σύμφωνα με το Νόμο 4093/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ο ΕΟΠΠΕΠ διατυπώνει γνώμη ως προς τη συνδρομή των κτιριολογικών προϋποθέσεων που τίθενται στον ίδιο νόμο, ως ισχύει, για χορήγηση ή τροποποίηση άδειας:  

  • Ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Κολλεγίων
  • Ιδιωτικών ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΙΕΚ)
  • Κέντρων δια βίου μάθησης επιπέδου ένα
  • Κέντρων δια βίου μάθησης επιπέδου δύο.

Για τους παραπάνω φορείς ο ΕΟΠΠΕΠ, διατυπώνει γνώμη ως προς τη συνδρομή των κτηριολογικών προϋποθέσεων του Νόμου 4093/2012, ενώ η αρμοδιότητα χορήγησης αδείας για την λειτουργία των παραπάνω δομών , ανήκει πλέον στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και στον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης κατά περίπτωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΠΕΠ, χορηγεί με απόφασή του άδεια, όταν πρόκειται για:

  • Φροντιστήρια
  • Κέντρα ξένων γλωσσών.

Στην με αρ. πρωτ. ΓΠ/20082/22-10-2012 Υπουργική Απόφαση, η τήρηση των κανόνων και των διατάξεων που σχετίζονται με τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, την παροχή του εκπαιδευτικού έργου και, εν γένει, τη λειτουργία τους αποτελεί ευθύνη της ΓΓΕΕΚΔΒΜΝ σε συνεργασία με τον ΕΟΠΠΕΠ, όπου αυτό απαιτείται.   Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΓΕΕΚΔΒΜΝ δύναται να διενεργεί ελέγχους, τακτικούς ή έκτακτους, από τριμελή επιτροπή που ορίζεται κάθε φορά, με απόφαση του Προϊσταμένου της Μονάδας αδειοδότησης ή ελέγχου των δομών της ΓΓΕΕΚΔΒΜΝ.   Εναλλακτικά, μπορεί να αναθέτει τους ελέγχους με απόφαση του Γενικού Γραμματέα ΕΕΚΔΒΜ σε εξουσιοδοτημένους τρίτους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.  Επίσης, μπορεί να εισηγείται σχετικά με τα αποτελέσματα του ελέγχου στον ΓΓΕΕΚΔΒΜΝ ο οποίος έχει την ευθύνη καταλογισμού κυρώσεων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.  Κατά τον έλεγχο συνεκτιμώνται τα ωρολόγια προγράμματα με την αντίστοιχη διδακτέα ύλη, θεωρητικής ή εργαστηριακής ενότητας, όπως είναι διαμορφωμένη, σύμφωνα με τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα κάθε μαθήματος, τα προσόντα των εκπαιδευτών, οι μέθοδοι διδασκαλίας, ο εξοπλισμός, καθώς και τα μέσα διδασκαλίας.  Τα αποτελέσματα ελέγχου καταγράφονται σε ειδική έκθεση, η οποία αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΓΓΕΕΚΔΒΜ.  Η διαδικασία ελέγχου και η δημοσιοποίηση της έκθεσης πρέπει να ολοκληρώνονται αποκλειστικά εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών.

Σύστημα αδειοδότησης φορέων πιστοποίησης προσόντων

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 19 του Νόμου 4115/2013, αρμοδιότητες ελέγχου και πιστοποίησης προσόντων μπορεί να ανατίθενται σε αδειοδοτημένους φορείς, στους οποίους χορηγείται άδεια από τον ΕΟΠΠΕΠ και οι οποίοι μετά την αδειοδότηση τους τίθενται στην εποπτεία του Οργανισμού.  Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και την εποπτεία των πάσης φύσεως φορέων καθορίζονται κάθε φορά με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ρυθμίζονται κάθε φορά η διαδικασία αδειοδότησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλο, σχετικό προς τα ανωτέρω, ειδικότερο, τεχνικό ή λεπτομερειακού χαρακτήρα θέμα.

Πλαίσιο ποιότητας για τα προγράμματα σπουδών στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ)

Η υπ.αριθ. 26412/2017 (ΦΕΚ 490/Β/20-2-2017) απόφαση Υφυπουργού Παιδείας θεσπίζει  ένα πλαίσιο ποιότητας για τα προγράμματα σπουδών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, θέτοντας ορισμούς συμβατούς με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, ορίζοντας  προδιαγραφές και στοχοθεσία  καθώς και διαδικασίες ανάπτυξης/αναθεώρησης πιστοποίησης  και αξιολόγησης νέων και υφιστάμενων προγραμμάτων ΕΕΚ.   Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων γίνεται με τρόπο που υποστηρίζει την σύνδεση της αγοράς εργασίας μέσω της μαθητείας, της ένταξης ολοκληρωμένων βασικών αυθεντικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων στις εργαστηριακές ασκήσεις (project-based learning), του περιορισμού της ύλης και της αξιοποίησης της «ευέλικτης ζώνης του προγράμματος σπουδών», που επιτρέπει την ενθάρρυνση διεξαγωγής εργασιών με αντικείμενο σημαντικά κοινωνικά και επαγγελματικά θέματα Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αναθεώρηση  και επικαιροποίηση όλων των ειδικοτήτων με γνώμονα το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, και στην ολιστική προσέγγισή τους προκειμένου να αποφεύγονται επικαλύψεις και να διευκολύνεται  η αντιστοίχιση των ειδικοτήτων, η κατάταξη των αποφοίτων και η κινητικότητα μεταξύ συστημάτων ΕΕΚ διαφορετικών χωρών.

Πλαίσιο ποιότητας - μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας

Με στόχο την εναρμόνιση της εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις της κοινωνίας και την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και ασφαλών επαγγελματικών διεξόδων για τους νέους, εισήχθη στο χώρο της μη- τυπικής εκπαίδευσης ο θεσμός του «Μεταλυκειακού έτους- τάξης μαθητείας» με το νόμο 4386/2016.  Το πλαίσιο υλοποίησης της μαθητείας εισάγει τους σχετικούς ορισμούς, καθορίζει τον τρόπο και τους όρους σύνταξης της σύμβασης μαθητείας μεταξύ μαθητευόμενου, εργοδότη και εκπαιδευτικής δομής  και θέτει τον τρόπο διακυβέρνησης  του συστήματος: Συστήνεται Εθνικό Συντονιστικό Όργανο για το Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Προγραμμάτων Μαθητείας με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας, & Θρησκευμάτων, του ΟΑΕΔ, των κοινωνικών εταίρων, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών), της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) καθώς και Ομάδες Υποστήριξης της Μαθητείας στις οποίες συμμετέχουν εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ ή του Γραφείου Διασύνδεση των ΕΠΑΣ Μαθητείας και εκπαιδευτικοί του ΥΠΠΕΘ ή εκπαιδευτές των ΙΕΚ του ΥΠΑΙΘ.  Στους μαθητευόμενους που ολοκληρώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαθητείας παρέχεται πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων από τον ΕΟΠΠΕΠ, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.